Wanneer je met iemand samen gaat werken, kan het gebeuren dat er onenigheid tussen jullie ontstaat. Soms kan een meningsverschil juist leiden tot nieuwe inzichten, maar je wil natuurlijk niet dat het uitmondt in een conflict dat al je tijd, energie en zelfs geld opslokt. Om dit te voorkomen is het verstandig dat jij en je partner voorafgaand aan jullie samenwerking een contract opstellen en tekenen. Daarover in deze blog meer!
Wat is een contract precies?
In een contract leg je de relatie met een zakelijke partner vast. Dat wil zeggen dat jullie er afspraken over rechten en plichten in vastleggen. Zo staan ze zwart op wit en kan er niet van worden afgeweken. Hierdoor kun je vervelende verrassingen voorkomen, omdat je altijd het contract hebt om op terug te vallen.
Verschillende soorten contracten
Er bestaan verschillende soorten contracten, die elk hun eigen functie hebben. Hier volgen enkele voorbeelden. Wanneer je bijvoorbeeld een huis wil verkopen of verhuren, kan je verkoop- of huurovereenkomst opstellen. Daarnaast is het verstandig een arbeidsovereenkomst te laten tekenen wanneer je nieuwe mensen in dienst wil nemen. Maar ook als artiest of developer kan je te maken krijgen met contracten, bijvoorbeeld wanneer je de rechten voor je muziek of software doorverkoopt aan iemand anders. In dat geval is het erg verstandig om een licentieovereenkomst te tekenen. Ten slotte teken je een samenwerkingscontract wanneer je een samenwerking aangaat met een ander bedrijf, bijvoorbeeld om samen een nieuw product te ontwikkelen.
Contract opstellen
Het opstellen van een contract is dus erg verstandig, maar kan een tijdrovende klus zijn en vereist bovendien wat gespecialiseerde kennis. Maar dat is geen excuus om zonder contract te werk te gaan. Je kan tegenwoordig namelijk je contract ook laten opstellen door een gespecialiseerd bedrijf wat de nodig know-how in huis heeft, waardoor je een waterdicht contract hebt.