We kennen (vaak jammer genoeg) wel iemand die is gescheiden of gescheiden is. In de huidige maatschappij eindigen namelijk maar liefst zo’n 34% van de huwelijken in een scheiding. Ook zijn we bekend bij de gruwelverhalen die hierbij komen kijken, denk hierbij aan kinderachtig gedoe zoals het stelen van voorwerpen etc. In het geval van zo’n horrorscheiding oftewel een vechtscheiding is het vaak niet op te lossen door de twee betrokken partijen zelf en wordt er in dit geval vaak een mediator ingeschakeld. Helaas weten veel van ons nog een eens wat een mediator is en wat hij/zij voor jou kan betekenen! Daar gaan wij aan de hand van deze tekst hopelijk verandering in brengen.
Wat is een mediator?
Een mediator is een onafhankelijke en professionele bemiddelaar die kan worden ingeschakeld om te helpen bij een juridisch probleem. Dit gezegd hebbende, houdt dit dus in; elk juridisch probleem, dus niet enkel scheidingen. Een mediator is geen eenzijdige belangenbehartiger en neemt dus ook geen standpunt in. Een mediator probeert vaak aan de hand van gesprekken met de twee betrokken partijen, deze betrokken partijen zelf te stimuleren om met een oplossing voor het probleem te komen. Dit heet ook wel mediation.
Deze mediationgesprekken zullen voornamelijk bestaan uit het stellen van open vragen vanuit de mediator aan beiden partijen, wat voor veel partijen prettig aanvoelt. Zo voelen zij zich gehoord en vaak begrepen. Naast juridische bijstand geeft een mediator dus ook psychologische en communicatieve steun.
De voordelen van mediation
Er zijn een hoop voordelen aan mediation verbonden. Zo is mediation volledig vertrouwelijk en geheim. Er moet namelijk een overeenkomst worden ondertekend waarin staat dat alles wat besproken wordt tijdens de gesprekken geheim blijft. Dit houdt in complete geheimhouding, dus de rechter (en andere betrokken partijen), worden hier dus niet in betrokken. Een mediator probeert de partijen te stimuleren om zelf een oplossing te bedenken, echter komt een mediator wel met suggesties/tips, waar de partijen vaak echt wat aan hebben. Een ander voordeel van mediation is de neutrale opstelling van de mediator advocaat. Een goede mediator advocaat heeft dus geen voorkeur en spreekt zich dus ten alle tijden op een neutrale manier naar beide partijen uit. Er is dus geen voor en tegenpartij, maar enkel twee partijen.
Bron: https://zorgelooschscheiden.nl/
Tips voor mediation
Mocht je nu ooit mediation nodig hebben, bijvoorbeeld in de omstreken van Utrecht, ga dan eens vooral opzoek naar mediation Utrecht. Mediation Utrecht is ontzettend groot en goed aangeschreven. Mediation Utrecht, bestaat uit verschillende mediator Utrecht. De keuze voor mediation in Utrecht is in ieder geval reuze. Komt u dus ooit in een conflict en hoopt u dit zonder te veel juridisch gedoe op te kunnen lossen? Twijfel dan niet en schakel een mediator in.
Word zelf mediator
Lijkt het beroep van mediator je nu wat? Wees dan niet getreurd, want het beroep van mediator is vrij, er is geen opleiding vereist. Echter bestaan er ook HBO cursussen die kunnen worden gevolgd en is het vaak ook wel handig om de nodige juridische kennis op zak te hebben.